Saxofonist en componist Frank van der Kooij begon in 2013 aan het meerdelige werk La Conquista Breda. Op zaterdag 9 juli 2022 werd het tweede deel opgevoerd in de Kapel van Hotel Nassau met The NDIO Orchestra, onder leiding van dirigent Pieter Zwaans.
Mencía de Mendoza & Hendrik van Nassau is een stuk vol passie, liefde en politieke intrige, aan de vooravond van de opstand tegen Spanje en de Tachtigjarige Oorlog.
Compositie: Frank van der Kooij
Teksten: Ad van Rosmalen & Rebecca Nelemans
Dirigent: Pieter Zwaans
NDIO orchestra
Joost Lijbaart (percussion, tubular bels)
Frans Jan van der Hoeven (bas)
Franz von Chossy (piano (kleine vleugel), Korg Kronos)
Peter Broekhuizen (bariton sax)
Mete Erker (tenor en sopraansax)
Frank van der Kooij (altsax)
Desiree van warmerdam (flute)
Thomas van Geelen (cello)
Nina Morel (cello2)
Linde Verjans (violin)
Daniëlle Sluijmers (mezzo soprano)
Maarten Redeker (tenor)
Martijn Rondel (clarinet)
Niels Brouwer (guitar)
Het thema van dit tweede deel van La Conquista Breda draait om het huwelijk van de Spaanse Markiezin van Zenete (Mencía de Mendoza y Fonseca) en de Graaf van Nassau (Hendrik III). Het was een bijzonder huwelijk omdat het niet alleen de politieke relaties tussen Spanje en De Nederlanden bekrachtigde, maar tegelijkertijd een huwelijk was uit genegenheid.
HET VERHAAL
De kern van het stuk zijn de drie zangen over “De lust van het denken, de diepte van de liefde, en de vreugde van het hart.” Mencía en Hendrik zingen elkaar hierin plagend, liefdevol maar vooral ook intellectueel geladen toe. Wanneer Hendrik in 1538 sterft is Mencía ontroostbaar. Een jaar later vertrekt ze naar Spanje en neemt een jonge bastaardzoon van Hendrik mee om op te voeden. Ze is sindsdien nooit meer teruggekeerd naar de Lage Landen.
Daarnaast komen in het tweede deel van La Conquista Breda ook de voorafgaande huwelijken van Hendrik aan de orde. Het zijn politieke huwelijken die Hendrik sluit op de uitdrukkelijk wens van zijn gebiedende heren Filips de Schone en diens zoon Keizer Karel. Met het tweede huwelijk ontstaat de band van Nassau met Oranje: de neef van Hendrik – Willem van Nassau – erft via dit huwelijk namelijk het Prinsdom van Oranje.
BREDA
Mencía en Hendrik vestigen zich in Breda en de stad maakt een grote bloei door: economisch, in politiek belang, en vooral ook cultureel. Op het Kasteel van Breda zijn kunstenaars, denkers en schrijvers te gast. Mencía onderhoudt banden met alle belangrijke humanisten van die tijd en is zeer gesteld op Erasmus van Rotterdam. Auteurs beschreven haar toentertijd als de interessantste en wijste vrouw van die tijd – ze is dan nog geen twintig jaar oud. Hendrik verstevigt in die jaren zijn positie als belangrijke diplomaat en legeraanvoerder in het rijk van Keizer Karel.
“MARGARETHA EN DE ZOT” & “ICONOCLASTIC FURY”
Twee stukken uit het eerste deel van La Conquista Breda worden op zaterdag 9 juli 2022 ook uitgevoerd: Margaretha en de Zot en Iconoclastic Fury, beiden op teksten van kunsthistoricus Rebecca Nelemans. Deze stukken bevinden zich terug in de tijd, net voorafgaand aan de geboorte van Willem van Nassau, wie later de eerste aanvoerder van de opstand tegen Spanje zou worden. Een verbeten strijd tussen Willem van Oranje en Filips II van Spanje. Niet alleen om politieke macht en over de godsdienstvrijheid, maar een strijd die zeer persoonlijk werd omdat Willem van Oranje de beschermeling was en Filips de zoon van Keizer Karel V.